Ce am învăţat din cărţile Agathei

 

Când am început să citesc cărţile Agathei Mary Clarissa născută-Miller-măritată-Christie-măritată-a-doua-oară-Mallowan, mă interesa doar desfăşurarea cazurilor. Acum, după aproape trei ani şi 65 de cărţi, sunt mult mai interesată de poveştile de dragoste şi de viaţă, de obiceiurile oamenilor, de psihologia lor. De fapt, mă concentrez atât de mult pe chestiile astea încât rămân trăsnită că, pe parcurs, se comite şi câte o crimă.

Am avut ce învăţa de la lady Mallowan – cum erau oamenii acum un secol, cum gândeau, care era viaţa lor de zi cu zi şi alte chestii din astea interesante pe care vi le împărtăşesc, că aşa sunt eu, darnică.

1. La noi, veşnicia s-a născut la sat. La englezi, la sat s-a născut crima. În multe din cărţile Agathei, crimele se petrec în câte un sat mega-liniştit, plin de oameni cumsecade, care n-ar face rău nici unei muşte. Întotdeauna se găseşte câte un nefericit care se mută la ţară, la aer curat, în susur de izvoare şi ciripit de păsărele, deh, raiul pe pământ. Şi de fiecare dată apare câte-un nebun care-l mută din raiul pământesc în raiul celălalt. Bineînţeles că nebunul nu poate scăpa nepedepsit, pentru că de fiecare dată e cineva pe urmele lui: ba Poirot, ba Miss Marple, ba câte un fost poliţai care uită că s-a pensionat sau vreun localnic cu spirit aventurier.

2. Englezii beau ceaiul pe post de cafea. Asta mi s-a părut amuzant. Românii beau ceai doar când sunt bolnavi sau au insomnii, dar cred că englezii au un alt soi de ceai, că nu-ţi mai bea unul ceiuţ după 4-5 după-amiaza, ca să nu le fugă somnul. În schimb, beau cafea înainte de culcare. Zău, ce hal de cafea or avea ăştia? Şi-apoi, toţi cei care intră în contact cu Poirot consideră ciocolata caldă ca fiind, citez, dezgustătoare. Ce gusturi crăcănate au englezii ăştia…

3. Femeile scapă de orice grijă după ce se mărită. Chiar şi cele mai amărâte familii au menajeră, bucătăreasă şi grădinar, deci nu e de mirare că toate dau zor la măritiş ca ursul la miere.

4. Se pare că englezii Agathei nu-şi băteau femeile. Chiar dacă aveau motive întemeiate, să zicem că le prindea cu amantul, nu se comportau ca brutele. Cel mult le omorau. Asta e cu totul altceva, le împuşcau în mod civilizat, nu le stâlceau în bătaie cum ar face românul nostru…

5. Deşi majoritatea sunt creştini practicanţi, iar prietenul lor cel mai bun e vicarul (un soi de preot de la noi), englezii nu sunt habotnici – cu excepţia câtorva babe. Fără lumânări aprinse la morţi, fără pomeni din trei în trei zile, fără urlat de durere ca să ştie toată Anglia cât suferă ei şi fără propagandă religioasă. Din câte se pare, noi suntem mai înapoiaţi decât erau englezii acum o sută de ani.

6. Cei mai mulţi soţi dorm separat. Probabil de asta nu se omoară între ei (deşi există excepţii şi aici). Păi cum să nu fie pace şi armonie dacă nu auzi sforăituri, nu îi aduni şosetele nespălate de prin cameră (că doar am zis mai devreme, toţi au menajere) şi nu trebuie să împărţiţi telecomanda? Eu v-am zis că ăştia erau mai civilizaţi ca noi!

Dar de departe cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la Agatha Mary Clarissa Miller-Christie-Mallowan a fost acela că, oricât de mult ai scrie, întotdeauna rămân idei nedezvoltate (asta am aflat-o din ”Jurnalul secret”, carte scrisă de John Curran pe baza caietelor în care Agatha îşi nota ideile). Că poţi să scrii un roman în şase săptămâni şi să iasă ceva super-mişto, dacă îţi dai silinţa să iasă ceva super-mişto. Mulţumesc pentru toate lecţiile, lady Mallowan. Promit că, dacă voi avea vreo fată, îi voi pune numele tău – mă rog, unul din cele trei. You’re the best and i love you!

Reclame

3 gânduri despre „Ce am învăţat din cărţile Agathei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s