Greu la deal cu tutorialu’ mic

Nu ştiu dacă ştiţi, că poate am ratat ocazia să mă umflu în pene pe subiectul ăsta, dar de ceva timp sunt pasionată de desen. Da, eu, fiinţa care până acum vreo patru ani era în stare să jure cu mâna pe creion şi cu cealaltă pe guma de şters că e un antitalent înnăscut şi că n-o să deseneze niciodată din proprie iniţiativă. Ba încă mă mai luam şi la mişto, că dacă desenez ceva trebuie să şi scriu ce reprezintă, altfel nu se prinde nimeni. În fine, scuzaţi exagerarea.

Cum la orele de desen eram preocupată de orice altceva în afară de desen, pentru că nu-mi plăcea şi, după cum spuneam, mă consideram din cale-afară de netalentată, m-am trezit acum că habar n-am cum să desenez. Noroc că s-a inventat internetul şi implicit youtube-ul, aşa că am dat iama în tutoriale, să învăţ tot ce n-am avut chef să învăţ în cei 12 ani de şcoală.

10% din tutoriale sunt ok, filmate în aşa fel încât chiar şi o plantă aşa ca mine ar putea desena ceva decent. Dar eu scriu textul ăsta, evident, ca să mă plâng de restul de 90%.

Tutoriale filmate pe fast forward, care mai au şi pretenţia că se adresează amatorilor.

Puişori, când vă adresaţi hanarniştilor ca mine, care au fugit toată viaţa lor de creion, trebuie să explicaţi ca la ultimii proşti, că de-aia căutăm tutoriale, să învăţăm ceva. Din clipurile voastre nu înţelegem decât: iei creionul în mână, dai cu el pe foaie ca surdu-n tobe şi după un minut e gata desenul. Cât oi fi eu de începătoare, ştiu că lucrurile nu merg chiar aşa.

Tutoriale filmate de persoane cel puţin la fel de începătoare ca mine, dacă nu chiar mai bâtă.

Am senzaţia că ăştia se filmează ca să priceapă ei cum să deseneze, nu să ne înveţe pe noi. Baby, dacă voiam să văd o ameţită care foloseşte guma de şters după prima linie trasată, mă uitam la mine, că tot aia era.

Tutoriale în care artiştii lu’ peşte prăjit şi bine condimentat ţin creionul în dreptul camerei.

Tot ce văd e o mână care se mişcă şi, pe sub ea, nişte linii care nu mi-e prea clar de unde vin şi unde se duc. Păi aşa, pe ghicite, pot să desenez şi singură.

Tutoriale mai lungi decât e cazul.

E destul de evident că aş avea nevoie de lămuriri, altfel nu-mi pierdeam vremea pe canalul tău, dar chiar nu e nevoie să-mi spui, în timp ce desenezi o floare, că acum desenezi o floare. Asta văd şi eu, şi la asta mă aşteptam când am tastat ”how to draw a flower”. Sunt doar începătoare, nu şi chioară. Mă rog, nu chiar atât de chioară.

Tutoriale îmbârligate prezentate ca ”e foarte simplu, trebuie să fii prea prost să nu-ţi iasă”.

Dacă ştiam cum e cu umbrele şi cu estomparea conturului şi alte chestii de-astea sfinte, nu mai căutam tutoriale, ca să mă simt mai proastă decât sunt oricum.

Concluzia e clară: tot practica e mama învăţăturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s